Könyvbemutató a szerzőtársakkal a Telekom-székházban


Könyvbemutató az Írók Könyvesboltjában

 

Elle magazinban megjelent cikk

HAPPY – kipróbáltuk
A pillangó szárnycsapása – a wingwave módszer


Meglepően egyszerű, meglepően gyors és meglepően hatékony: ez jellemzi a nálunk még kevéssé ismert coaching módszert, a wingwave-t.
A névben a wing szárnyat jelent, a wave pedig hullámot. A szárny metaforája arra a folyamatra utal, amelynek során két agyféltekénk együttműködésével feldolgozzuk az élményeinket, míg a „hullám” az angol brainwave szóra emlékeztet, amely nagyszerű ötleteket vagy hirtelen jött briliáns gondolatot jelent, magyarázza az első hazai minősített wingwave-coach, Liptai Beáta. A technika nevének megalkotásakor a módszert kifejlesztő két német pszichológus, Cora Besser-Siegmund és Harry Siegmund a pillangóhatás-elméletre gondolt, amely szerint egyetlen pillangó egyetlen szárnycsapása klímaváltozást képes előidézni a föld másik oldalán. A technika ugyanis szintén meglepően kicsi beavatkozásokkal meglepően nagy változásokat idéz elő, méghozzá igen gyorsan: egyik nagy előnye, hogy a problémák egy-három ülésben oldhatók, azaz nem kell hosszadalmas, akár évekig is eltartó terápiára járnunk. Amikor a probléma világosan megfogalmazható, a wingwave nagyon gyors sikert hoz, feltéve, hogy a páciens testileg egészséges és nem áll fenn nála többrendbeli traumatizáltság. Ezen kívül nagyon ritkán van szükség a személyes életút mélységeibe hatoló, gyakran fájdalmas kirándulásokra, sokszor nem is kell tudni részletekbe menően, mi okozza a problémát, anélkül is meg lehet szabadulni tőle.
Bea javaslatára tehát hétköznapi, ám annál idegesítőbb gondot választok: hogy nagyon gyorsan dühbe gurulok, ha értelmetlen akadályokkal találom szembe magam, ráadásul az ingerültségem nem áll arányban a probléma többnyire piszlicsáré voltával. Legutóbb például azon mérgeltem fel magam egyetlen másodperc alatt, hogy egy sajtótájékoztatóra igyekezve nem engedett be a mélygarázsba a sorompó, majd mikor mégis, a recepciós rossz szintre irányított és emiatt nem találtam fel a rendezvényre. Amikor pedig mégis megérkeztem, majdnem leharaptam szegény kislány fejét. Bea a módszer egyik elemét alkotó, a kineziológiából is ismerős teszttel előbb azt nézi végig, vajon milyen régebbi élmény okozhatja ezt a magatartást. Ehhez a hüvelyk- és a mutatóujjamat kell összeszorítanom, ő pedig megpróbálja erőszak nélkül szétválasztani őket. A stressz az emberi testben egyszeri, rövid ideig tartó izomgyengeséget idéz elő, ilyenkor hiába próbáljuk meg összeszorítani az ujjainkat, azok elválnak egymástól, ha az agyunkban a nagyagykéreg felismeri, hogy az adott kijelentéssel valami nem stimmel.
Miután beazonosítjuk a problémát, következik a feloldása. Ehhez a szememmel kell követnem Bea kezének gyors, jobbra-balra haladó, integető mozdulatait. Ezek ugyanolyan hatást váltanak ki az agyunkban, mint az alvás álmodással járó, úgynevezett REM (Rapid Eye Movement, azaz gyors szemmozgásos) szakasza. Ilyenkor a szemünk jobbra-balra jár, és ezek a mozgások összekapcsolják a két agyfélteke területeit, lehetővé téve, hogy megszűrjük, rendezzük és feldolgozzuk a napközben történteket. Újra a kineziológiai teszt következik, és csodák csodája, az ujjaim már nem válnak szét ugyanarra a kérdésre: a stresszhatás kioldódott. Még kapok néhány stresszoldó mondatot, amilyenekkel a neurolingvisztikus programozás (NLP) is dolgozik, illetve megállapodunk egy olyan kézmozdulatban, amellyel bármikor gyorsan és egyszerűen el tudom hívni azt a képet, amely számomra a béke és a nyugalom helye: egy nyári tó, ahol csak a hullámok csapkodását hallom, ahol süt a nap, és ahol tökéletesen biztonságban érzem magam. Mostantól ha megint egyik pillanatról a másikra elborítaná az agyamat a vér, csak fel kell idéznem ezt a képet, és megnyugszom. Egy-két alkalommal már sikerült élesben kipróbálnom, és úgy tűnik, működik!

Információ: http://wingwavecoaching.hu
Mörk Leonóra

   


A brit Üzleti Pszichológia Társaság innovatív coaching módszerek megmérettetésén a wingwave coaching az első három
helyezett között volt.
A wingwave módszer védett,
DIN EN ISO 9001

alapján minősített módszer.

 
 


Wingwave Intézet I A wingwave szó eredete I Magamról I Kutatások I Kapcsolat
A wingwave módszer I Kinek hasznos ez a módszer? I Milyen esetekben használható? I
A módszer különlegessége és eredetisége I A módszer hatékonysága, előnyök I
A wingwave alkotóelemei
Gyakori kérdések
Képzések
Repülési félelemInterculture Oktatói Bt.
Wingwave Intézet
info@wingwavecoaching.hu

1026, Budapest,
Balogh Ádám köz 6.
36-30-5071287
Copyright© 2016-Minden jog fenntartva!